DONK INDUSTRIES EN MOKUMONO: DE NEDERLANDSE MAAKINDUSTRIE OP Z'N BEST

DONK INDUSTRIES EN MOKUMONO: DE NEDERLANDSE MAAKINDUSTRIE OP Z'N BEST

Onze ambitie is helder: we willen de fietsindustrie terugbrengen naar Nederland. Met de geautomatiseerde productie van het monocoque frame hebben we de eerste stap gezet. Met ons nieuwe model, de recent geïntroduceerde Mokumono Polder laten we zien dat we niet aan luchtfietserij doen. Behalve het frame produceren we, naar eigen ontwerp, nu ook het stuur en de voorvork in Nederland. Met dank aan het technisch vernuft van Donk Industries uit IJsselstein.

 

Eeuwenoude techniek springlevend

Je zou het niet zeggen maar Donk Industries in IJsselstein, opgericht in 1932, is een relatief jong spuitgietbedrijf. De eerste ijzergieterij in Nederland dateert immers uit 1689! Dat we het stuur en de voorvork van de Mokumono Polder in IJsselstein laten maken is misschien verrassend. Maar toch, we kijken niet alleen naar ontwikkelingen buiten de – behoudende - fietsindustrie, ook kijken we naar wat de Nederlandse maakindustrie te bieden heeft. En dan blijkt dat er voldoende Nederlandse bedrijven zijn die niet alleen weten in te spelen op de huidige marktvraag, maar die ook door slim te automatiseren de verleiding hebben weerstaan om hun productie naar lageloonlanden te verplaatsen. Donk Industries is zo’n bedrijf.

 

Gewoon gemaakt in Nederland

Donk Industries beheerst de techniek van aluminium spuitgieten tot in de puntjes. Precies de techniek waarnaar zochten om de door ons zelf vormgegeven stuur en voorvork van de Mokumono Polder te vormen. We hebben ons trouwens laten inspireren door Tesla. Gigacasting noemt Tesla het, waarbij grote delen van het chassis uit één stuk worden gegoten. Op dezelfde wijze wordt bij Donk Industries onder hoge druk vloeibaar aluminium in een mal gegoten om twee helften van de voorvork van de Polder te maken die vervolgens worden verlijmd. Ook het stuur wordt onder hoge druk gegoten in een vorm die de stuurpen overbodig maakt. Het resultaat vorm een fraaie eenheid met robuuste frame van de Polder.

 

Mokumono kiest voor Donk

De ontdekking dat we in Nederland helemaal naar eigen specificaties in IJsselstein onderdelen van de Polder konden laten maken, was voor Tom Schiller, co-founder van Mokumono een eyeopener: “De maakindustrie voor fietsen is volledig uit Nederland verdwenen, echt doodzonde. Door het productieproces van hoe een fiets wordt gemaakt opnieuw te definiëren en door te kijken hoe in andere bedrijfstakken wordt gewerkt, blijkt dat het wel kan. Kijk maar naar onze frames, naar de wielen en spatborden en naar stuur en voorvork van Polder. Alles Made in The Netherlands!’

 

 

BENIEUWD GEWORDEN NAAR MOKUMONO?

Ontdek de Mokumono Polder. Innovatieve kwaliteit, ontworpen om lang mee te gaan.

Met trots in Nederland gebouwd.